piątek, 27 maja 2016

Puchate pączki

Puchate pączki

 

Składniki:

  • ok. 3 szklanek mąki pszennej
  • 6 dag drożdży
  • 3 szklanki ciepłego mleka
  • 2/5 szklanki cukru
  • 4 żółtka
  • 1 całe jajo 
  • szczypta soli
  • 1/4 kostki margaryny  
  • 1 łyżka spirytusu
  • 1 l oleju
  • marmolada
  • cukier puder 

Sposób wykonania:

Sporządzić rozczyn z drożdży, 1 łyżki cukru, 2 łyżek mleka i odrobiną mąki. Odczekać aż drożdże wyrosną i dodać je z resztą mleka do przesianej mąki. Dokładnie wyrobić, dodać żółtka, całe jajo, szczyptę soli, spirytus, margarynę oraz pozostały cukier. Ciasto wyrabiamy, aż będzie odchodzić od ręki. Odstawiamy do ciepłego miejsca aby wyrosło. Po wyrośnięciu ciasto wałkujemy i formujemy pączki. Odstawiamy na kilka minut i w tym czasie w garnku rozgrzewamy olej. Po wysmażeniu pączki nadziewamy marmoladą oraz posypujemy cukrem pudrem. Życzymy Smacznego - Sebik i Asia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz