Babka ze słodką niespodzianką...
Składniki na 12 babek:
70 g mlecznej czekolady
160 g gorzkiej czekolady (70% zawartości kakao)
140 g masła
1/2 szklanki mąki pszennej
1 1/2 szklanki cukru pudru
3 duże jaja
3 duże żółtka
2 łyżki kawy espresso
2 łyżki likieru pomarańczowego
Sposób wykonania:
Przygotować foremkę na 12 babek i wyłożyć ją papierowymi foremkami na muffinki lub wysmarować dokładnie masłem i oprószyć kakaem. Czekolady pokruszyć lub pokroić w kostkę. Masło rozpuścić, dodać do niego czekoladę i także rozpuścić na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Do ciepłej - nie gorącej masy czekoladowej dodać przesianą mąkę i cukier puder i zmiksować na wolnych obrotach miksera. Dodać jaja, żółtka, espresso i likier i zmiksować. Gotową masę czekoladową rozdzielić po równo do wszystkich foremek. Piec w temperaturze 220ºC przez około 10 minut. Czas jest uzależniony od mocy piekarnika. Wierzch babek powinien być wypieczony, a środek płynny. Podawać na ciepło na sosie z owocu granatu.
Życzymy Smacznego - Sebik i Asia
Wygląda bardzo ładnie i apetycznie ;-)
OdpowiedzUsuńBardzo miło że się Pani podoba:)
Usuń