poniedziałek, 7 kwietnia 2014

Babka ze słodką niespodzianką...

 

 

Składniki na 12 babek:

  • 70 g mlecznej czekolady

  • 160 g gorzkiej czekolady (70% zawartości kakao)

  • 140 g masła

  • 1/2 szklanki mąki pszennej

  • 1 1/2 szklanki cukru pudru

  • 3 duże jaja

  • 3 duże żółtka

  • 2 łyżki kawy espresso

  • 2 łyżki likieru pomarańczowego 

 

Sposób wykonania:

Przygotować foremkę na 12 babek i wyłożyć ją papierowymi foremkami na muffinki lub wysmarować dokładnie masłem i oprószyć kakaem. Czekolady pokruszyć lub pokroić w kostkę.  Masło rozpuścić, dodać do niego czekoladę i także rozpuścić na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Do ciepłej - nie gorącej masy czekoladowej dodać przesianą mąkę i cukier puder i zmiksować na wolnych obrotach miksera. Dodać jaja, żółtka, espresso i likier i zmiksować. Gotową masę czekoladową rozdzielić po równo do wszystkich foremek. Piec w temperaturze 220ºC przez około 10 minut. Czas jest uzależniony od mocy piekarnika. Wierzch babek powinien być wypieczony, a środek płynny. Podawać na ciepło na sosie z owocu granatu.
 Życzymy Smacznego - Sebik i Asia
 

2 komentarze: